Aktuel udstilling

SOMMER, CYKLER & SYMBOLER – KUNST AF HENRY HEERUP 
25. juni - 1. SEPTEMBER 2019 

"Cyklen har altid været en god, gammel ven for mig, og den har spillet en betydelig rolle, ikke blot som transportmiddel, men dele af cykler har altid tjent som et brugeligt materiale i mine skulpturer, og jeg har opløst cyklen i mange dele som motiv i mit maleri. - Der var jo engang, man anså mig for halvidiot, fordi jeg kunne se noget kønt i et cykelstyr og en kaffekande, men tiderne har heldigvis forandret sig."

Vi kender det alle: Lyden af cykelhjulet mod vejen og glæden ved ”jernhesten”, der adlyder din mindste bevægelse. Fuld fart frem! Kunstneren Henry Heerup var ikke alene en passioneret cyklist, men var også livet igennem en stor beundrer af cyklen som form. I en lang række kunstværker udforskede han mennesket og cyklen som en sammenhængende, ja nærmest symbiotisk figur. Hjulet, fremdriften og den foroverbøjede krop gentages igen og igen i hans malerier og grafik, til de får karakter af tegn eller symbol.

Symbol på hvad? Jo cyklen var for Heerup et billede på frihed. ”Hør kunstens klokke ringer – op på cyklen jeg springer”, skrev han i en af sine korte poetiske sange, mens han et andet sted beskriver indsamlingen af ting til sine skraldemodeller som ”Hvad der Fandtes Paa en Cykeltur fra Paradis til Helvede”. Cyklen gav Heerup frihed til at skabe og vælge, mens selve fremdriften og farten blev et billede på frihed til at forandre og forandres.

I Heerup Museums sommerudstilling kan du følge cyklen i Heerups værker fra 1950’erne og frem. Se eller gense cyklen en snevejrsdag ved havelågen, Heerup på cykel til Biennalen i Venedig eller cykeldele medtaget i skraldemodellerne. Farverigt og fuld af fart.

Glæden ved at cykle er vi mange, der deler. Heerup Museum har spurgt en række cyklister, lige fra den professionelle cykelrytter til motionisten, om deres forhold til den tohjulede. I forbindelse med udstillingen sætter Rødovre Lokal Nyt også fokus på personer, der har et særligt forhold til cyklen. En af dem er formand for Cyklistforbundet, Klaus Bondam, som journalist André Bentsen har interviewet i denne uges avis. Du kan læse hele det spændende interview i dette link.

Vi vil også gerne høre din bedste cykelhistorie, så vi sommeren igennem kan fejre cyklen og friheden sammen. Skriv en lille cykelhilsen i vores gæstebog på museet eller vær med i vores sommerkonkurrence på Facebook hver lørdag sommeren over, hvis du vil vinde flotte Heerup- og cykelpræmier.