Udskriv denne side

Selvportræt 1924

Selvportræt, Olie på lærred Selvportræt, Olie på lærred Privat eje. Deponeret på HM

Heerups selvportræt fra 1924 vil for mange forekomme anderledes og ikke særlig Heerup-agtigt. Det er et tidligt maleri, hvor den unge Heerup gør sig umage med at modulere lys og skygge. Til farverne hentede han inspiration hos de gamle mestre inden for malerkunstnen, hvor Rembrandt var hans foretrukne. Portrættet er det første, Heerup malede. Samme år malede han "Ulvedalsegen", som han kaldte sit første maleri, hvilket blev hans fødsel som maler.

Vi ser en alvorlig 17 årig, som kigger intenst ud på os (og formodentlig ind i spejlet). Han er nydeligt klædt på med slips og mørkt jakkesæt, som delvist dækkes af en stor malerskjorte i stil med den, vi kender fra blandt andre den danske billedhugger Bertel Thorvaldsen. Måske var Heerup bevidst om, at kunstnere tidligere portrætterede sig selv i deres bedste søndagstøj. Først i det 20. årh. har kunstnere i højere grad ladet beskueren se mere private sider af sig selv fx uden sko eller i slidt og malerplettet tøj.

I hånden har Heerup en blyant og en tegneplade som for at fortælle os, at han som 17 årig godt ved, hvad han kan, og hvad han gerne vil være, nemlig kunstner. I 1927 kommer Heerup ind på det Kgl. Kunstakademi, men inden da skaffer hans mor, Sera, ham en række forskellige lærepladser, da hun mente det var bedst for ham at finde et solidt arbejde.