Kommende udstillinger

Atombomben af Henry Heerup Atombomben af Henry Heerup copyright Heerup Museum

Atomblomster – Heerup og Den Kolde Krig

14. sept. 2018 – 27. januar 2019

D. 14. september åbner Heerup Museum særudstillingen Atomblomster - Heerup og Den Kolde Krig, der sammenstiller malerier og skulpturer af Henry Heerup med kulturhistoriske genstande fra en modsætningsfyldt tid.

Under Den Kolde Krig var truslen om den altødelæggende atombombe en uundgåelig del af almindelige menneskers hverdag. Samtidig rummede efterkrigstiden vigtige teknologiske, sociale og medicinske udviklinger, som var kilder til både fascination og fremtidsoptimisme. Den Kolde Krigs uforsonlige modsætninger var som skabt til Henry Heerups billedunivers, men kun få forbinder den livsglade kunstner med atombomber, rumkapløb og militæranlæg.

Gennem en lang årrække har Heerup Museum indsamlet viden om Heerups værker fra perioden 1950-75 med fokus på tidstypiske emner som fredsbevægelser, forstadsboom og velfærdsstat samt militær oprustning, luftværnssirener og propaganda. Udstillingen vil via værker fra museer, organisationer og private ejere udgøre et nyt kapitel i fortællingen om Heerups folkelige engagement og unikke kunstneriske univers.

Udstillingstitlen ”Atomblomster” er hentet fra en af Heerups egne værktitler og udgør i sig selv en fin sproglig reference til det modsætningsfyldte i tiden: troen på vækst overfor angsten for ødelæggelse. Denne udstilling undersøger, hvordan Heerup, som en mand af sin tid, gang på gang omsætter virkelighedens nye følelser og fænomener til fantasifulde og vedrørende visuelle fortællinger.

Værkerne vidner om en kunstner, der ikke var bange for at konfrontere livets skyggesider, men som insisterede på, at de altid burde følges med håbet og kærligheden.
I hans billedsprog bliver selv det mest urovækkende gjort genkendeligt og mindre farligt gennem fantasiens og eventyrets linse. Udstillingen giver således Den Kolde Krig et menneskeligt ansigt, idet vi ikke alene låner Heerups kunstneriske blik, men også ser historien filtreret gennem populærkulturen.

Trods afstand i tid er Den Kolde Krig stadig nærværende, ikke mindst på Vestegnen. Markante steder som beskyttelsesbunkere, kommandocentral, atomkirkegård mm. indgår i bybilledet, om end vi ofte ikke har blik for det. Udstillingen fortæller nu historien om Den Kolde Krig på Vestegnen både historisk og kunsthistorisk set og lægger sig i forlængelse af Oplevelsescenter Vestvolden og Rødovre Biblioteks fælles formidlingsprojekt ”Rødovre og Den Kolde Krig. Krig og samfund på kanten af København 1945-1990”.