Kommende udstillinger

Naturens Hårdkogte
- Stenkunst af Henry Heerup

En særudstilling på Heerup Museum. 7. februar til 16. juni 2019

Kunstneren Henry Heerup (1907-93) var i ordets bogstaveligste forstand billed-hugger. Selv i hans farverige oliemalerier står motivet som mejslet i masonitten med en markant konturstreg. Han huggede gennem mere end fyrre år en næsten uoverskuelig mængde stenbilleder. Med stor ihærdighed blev sten slæbt med hjem på ladcyklen for at genopstå som magiske figurer og ornamentale former. Tidligt i mellemkrigsårene fik Heerup kælenavnet Hugga, som betyder den, der hugger i sten. Interessen for stenhugning var for Heerup langt mere end en præference for sten som materiale. Det var et grundlæggende livssyn, der bl.a. gav ham en samhørighed med det nordiske urfjeld og med forgængere, der lige som ham skabte billeder og bearbejdede naturen.

Heerup havde, hvad hans ven og kunstnerkollega Asger Jorn rammende kaldte “en underlig intern kontakt til stoffet”. Stenen var organisk og levende som et æg, et potentielt nyt liv, som kaldte på Heerups fantasi. I 1934 skrev han til tidsskriftet linien: “Stenen Inspirerer Mig Ofte Til Hvad Jeg Hugger. Der Ligger Altid Noget I Stenen. Graniten Er Naturens Haardkogte Æg.” Med mejslen gik han i dialog med den figur, han så i den rå klump, og nænsomt rugede han ægget ud som en anden troldmand, der hæver fortryllelsen. Stenen forblev sten, men blev også noget andet.

Stenskulpturerne blev alle skabt under åben himmel i Heerups have, som var hans værksted, atelier og galleri i ét. Nogle blev stående på den træstub, der fungerede som huggeblok, andre blev placeret på trækasser eller på omvendte zinkbaljer mellem vildtvoksende planter og udtjente møbler. Der var noget organisk over den måde, hvorpå nye sten hele tiden kom til, og andre forsvandt for at indgå i kunstsamlinger eller i grønne bede på offentlige steder.  

Video