Aktuel udstilling

Mit sted – billeder af Heerups Rødovre

7. februar til 27. juli 2014

Mit sted er en udstilling om særlige steder i Vanløse og Rødovre, der, som landemærker, dukker op i mange af Heerups værker. Men det er også en udstilling om at høre til et sted, at have sit eget sted.

Uanset hvor Heerup bevægede sig hen i verden forblev navlestrengen til hans sted, haven i Rødovre, intakt. Formodentlig var det derfor, han foretrak at cykle, hvor end han skulle hen. Cyklen holdt ham inden for en acceptabel afstand, så han altid var i stand til at vende om, vende hjem. Cykelturen fra lejligheden i Vanløse til haven og værkstedet i Rødovre var Heerups livsvej og en nærmest rituel handling, som han gentog dag efter dag. Turen fra øst til vest var som en besværgelse, en bøn til hverdagen, og steder han passerede fandt med tiden vej ind i hans værker. Således kan vi i udstillingens store mængde af malerier og grafiske værker finde Damhusengen med fuglelivet og de gamle træer, Rødovre Kirke, Rødovre Skole, Vandtårnet og ikke mindst billeder af rejsens mål - haven på Kamstrupvej.

I udstillingen sættes Heerups billeder af Rødovre sammen med andre kunstneres billeder af byen. Nysgerrigt ser vi stederne med flere øjne og opdager, at det ikke længere er samme sted. For steder er ikke bare i sig selv, men skabes af den, der ser. Og med tiden forandres både vi og stedet. I sine værker formår Heerup at fastholde stedet og gøre det til et symbol, en abstraktion over stedet med alle dets tider, synsvinkler og historier. Heerup viser os, at der trods omskifteligheder og forskellige synsvinkler er noget betryggende i kirkens let genkendelige silhuet og i skoleportens stadige invitation til erindring.

Heerup kunne formidle det at høre til som ingen anden kunstner, og måske netop derfor virkede han tilgængelig for sine omgivelser. Mange spor satte han i det nære gennem logoer til lokale skoler, lodsedler, apotekerkuverter, plakater til velgørenhed, litografier til foreninger og salg af værker til naboer og andre som kom forbi. Og mange i Rødovre og omegn værner om deres helt egne oplevelser af at have kendt kunstneren fra villavejen i Rødovre, som slingrede af sted med cykelkurven fyldt af alverdens skraldefund.  

I udstillingen Mit sted inviteres du til at slingre med på livets cykeltur, forbi Heerups sted, mit sted, deres sted, vores sted, skolen, kirken, byen, arbejdet og hjemmet. Undervejs skulle vi gerne blive en smule klogere både på det konkrete sted og på det at høre til.