Lige nu

SOMMER HELE ÅRET 
- VÆRKER FRA EGEN SAMLING
29. maj - 2. september 2018

Blomsterne strutter, kærligheden trives, og farverne er klare og lysende. I Henry Heerups kunst er det sommer hele året. Kunstnerens positive og åbne sind betød, at han malede håbet og livsglæden ind i selv de mest alvorlige motiver. I Heerup Museums sommerudstilling kan du se eller gense mange af Heerups kendte og elskede motiver. De farverige værker fra museets samling spejler Heerups glæde ved livet i alt dets mangfoldighed. Helt central var Heerups næsten euforiske glæde ved selve kunstens skabelse, som han ofte symboliserede i alt fra fostre, æg og livshjul til blomster, træer og dyr. Få kunstnere har som Heerup forbundet kunsten med naturen. Selv om han var opvokset midt i København, var naturens elementer altid i centrum. Allerede som nyuddannet kunstner begyndte Heerup at hugge sine stenskulpturer og male sine malerier udenfor, først i lejede haver i Vanløse og fra 1945 i haven på Kamstrupvej i Rødovre.

I Heerups Have var natur og kultur uadskillelige rammer om menneskers liv. Dyr, træer og planter fungerer i hans værker på lige fod med mennesker. Det er især vilde planter som bjørneklo, hyld, røllike og valmuer, der har sneget sig ind i Heerups værker, ikke mindst fordi de groede lige dér, hvor han hver dag sad og malede. Men Heerup nød også de mange dyr, der kom på besøg, og det var afgørende for ham at passe de daglige ritualer med at fodre særligt fuglene og kattene. I en stor del af hans farverige malerier udfoldes hverdagsfortællinger om havens mylder af katte, snegle og fugle. Samtidig udforskede han også dyrevæsener fra folketro, religion eller eventyr med henblik på at skabe stærke fortællinger om mødet mellem natur og menneske. Som sådan var Heerups Have stedet, hvor virkelighedens og fantasiens verdener smeltede sammen i store, symbolske malerier og fantasifulde skulpturer. På sommerudstillingen har vi samlet det bedste fra vores egen samling af Heerup værker i maleri og grafik, sten og skrald.

NY UDSTILLING: ATOMBLOMSTER
– HEERUP OG DEN KOLDE KRIG

14. september 2018 – 27. januar 2019

Under Den Kolde Krig var truslen om den altødelæggende atombombe en uundgåelig del af almindelige menneskers hverdag. Samtidig rummede efterkrigstiden vigtige teknologiske, sociale og medicinske udviklinger, som var kilder til både fascination og fremtidsoptimisme. Den Kolde Krigs uforsonlige modsætninger var som skabt til Henry Heerups billedunivers, men kun få forbinder den livsglade kunstner med atombomber, rumkapløb og militæranlæg.

Gennem en lang årrække har Heerup Museum indsamlet viden om Heerups værker fra perioden 1950-75 med fokus på tidstypiske emner som fredsbevægelser, forstadsboom og velfærdsstat samt militær oprustning, luftværnssirener og propaganda. Udstillingen vil via værker fra museer, organisationer og private ejere udgøre et nyt kapitel i fortællingen om Heerups folkelige engagement og unikke kunstneriske univers. 

Udstillingstitlen ”Atomblomster” er hentet fra en af Heerups egne værktitler og udgør i sig selv en fin sproglig reference til det modsætningsfyldte i tiden: troen på vækst overfor angsten for ødelæggelse. Denne udstilling undersøger, hvordan Heerup, som en mand af sin tid, gang på gang omsætter virkelighedens nye følelser og fænomener til fantasifulde og vedrørende visuelle fortællinger. Værkerne vidner om en kunstner, der ikke var bange for at konfrontere livets skyggesider, men som insisterede på, at de altid burde følges med håbet og kærligheden. I hans billedsprog bliver selv det mest urovækkende gjort genkendeligt og mindre farligt gennem fantasiens og eventyrets linse. Udstillingen giver således Den Kolde Krig et menneskeligt ansigt, idet vi ikke alene låner Heerups kunstneriske blik, men også ser historien filtreret gennem populærkulturen.

Trods afstand i tid er Den Kolde Krig stadig nærværende, ikke mindst på Vestegnen. Markante steder som beskyttelsesbunkere, kommandocentral, atomkirkegård mm. indgår i bybilledet, om end vi ofte ikke har blik for det. Udstillingen fortæller nu historien om Den Kolde Krig på Vestegnen både historisk og kunsthistorisk set og lægger sig i forlængelse af Oplevelsescenter Vestvolden og Rødovre Biblioteks fælles formidlingsprojekt ”Rødovre og Den Kolde Krig. Krig og samfund på kanten af København 1945-1990”.

KREATIV LØRDAG
– INTERNATIONAL SNITTEDAG

Lørdag d. 15. september kl. 11-15 

Mød op på Heerup Museum og vær med til snittetræf i museumshaven. Lær et gammelt håndværk at kende og oplev glæden og roen ved at snitte i naturens smukke materialer. Alle kan prøve kræfter med at snitte i træ - mindre børn skal følges med en voksen. Pris 35 kr. inkl. fri entré til museet. Ingen tilmelding.

CAFÉ H: JYTTE HILDEN
Torsdag d. 20. september kl. 19-21

I 2018 fylder Emma Gads klassiker Takt og Tone 100 år. Mange normer har ændret sig – til det værre og bedre, men først og fremmest til noget helt andet. Dette foredrag med Jytte Hilden
tager afsæt i den helt nye bog Takt og Tone til Tiden, og lægger op til en spændende debat om moderne livs- og omgangsformer. Kom og oplev en fantastisk fortæller! Pris 80 kr. inkl. vin og snack. Billetter købes
lige her eller på museet inden 14. september.

KUNST OG HISTORIE
– OM KOLD KRIG OG VELFÆRD PÅ VESTEGNEN

17. og 24. september - 1. og 8. oktober - alle dage kl. 10-12

Kunst og kulturhistorisk foredragsrække på Heerup Museum. Efter 2. verdenskrig symboliserer forstæderne det gode liv, men under overfladen lurer frygten for den moderne teknologi og den altødelæggende atomkrig. Fra sin have i Rødovre indfanger Henry Heerup både frygt og fascination for den nye teknologi i sit folkelige og eventyrlige univers. Skal bookes gennem Københavns Folkeuniversitet www.fukbh.dk - læs mere her..

GRATIS OMVISNING
– ATOMBLOMSTER OG FREDSDUER

Søndag d. 23. september kl. 12.00

Familievenlig omvisning i den nye særudstilling ’Atomblomster – Heerup og Den Kolde Krig’. Vi snakker om atomblomster, fredsduer og fantasifulde rejser ud i rummet, når vi går på opdagelse i Henry Heerups farvestrålende værker. Ingen tilmelding. Gratis mod betalt entré.

 

GO’MORGEN HEERUP
Søndag d. 7. oktober kl. 11-13

Brunch, foredrag og entré til museet. Museets dygtige kunstformidler fortæller om Heerups kunst under Den Kolde Krig. Truslen om en altødelæggende 3. verdenskrig lå også den livsglade kunstner på sinde, og hans værker afspejler tidens uforsonlige modsætninger. Hør mere om bl.a. atombomber, rumhunden Laika, Radiumstationen i Kbh. og den elskede fredsgavl på Nørrebro. Pris 150 kr. inkl. brunch, foredrag og entré til museet. Billetter købes lige her eller på museet inden 30. september.

FAMILIEWORKSHOP I EFTERÅRSFERIEN
16. – 19. oktober kl. 11-15

Vær med i vores værksted og lav en skraldemodel af et fly eller en ufo. Find inspiration i udstillingen eller bestem helt selv, om du er til bombefly eller ’love & peace’. Tag en ven eller din søster med og lån et klassisk brætspil som sænke flagskib, ludo eller Afrika’s stjerne. Pris 35 kr. pr. deltager inkl. entré til museet.

GRATIS OMVISNING
– HEERUP OG DEN KOLDE KRIG

Søndag d. 21. oktober kl. 12.00

Kom med på omvisning. I Heerups værker balancerer livets skyggesider altid med håbet, kærligheden og familien. Hør mere om livet og kunsten under Den Kolde Krig, når vi finder tidstypiske motiver og temaer i hans billedunivers. Ingen tilmelding. Gratis mod betalt entré.

HEERUPS FØDSELSDAG
Søndag d. 4. november kl. 15.30-17.30

I år ville Heerup være fyldt fantastiske 111 år. Heerup Museets Venner inviterer sine medlemmer til en hyggelig og uhøjtidelig eftermiddag med omvisning i udstillingen.

CAFÉ H: MARTIN SPANG OLSEN
Torsdag d. 8. november kl. 19-21

Martin Spang Olsen vil fortælle, spille musik og vise tegninger fra sit liv og samarbejdet med faderen Ib Spang Olsen. Martin er kendt fra TV og film, men han er også forfatter, komponist, religionshistoriker og sanger. Pris 80 kr. inkl. vin og snack. Billetter købes lige her eller på museet inden 1. november.

GRATIS OMVISNING
– FRYGT OG FASCINATION

Søndag d. 18. november kl. 12.00

Omvisning i efterårets særudstilling. I Heerups billedsprog bliver selv det mest urovækkende gjort mindre farligt gennem fantasiens linse. Vi snakker om frygten for fremtiden men også om teknologifascination, rumkapløb og fredsdemonstrationer. Ingen tilmelding. Gratis mod betalt entré.

  

PLANTEFARVERNES JULEMARKED
24. – 25. november kl. 10-16

Tag venner og familie med til stemningsfuld julehygge på vores gamle slægtsgård. Plantefarverne viser kunst og håndværk i gammeldags boder. Her er markedsstemning, juleri og godter for hele familien. Mad og drikke kan købes. Gratis entré til Heerup Museum hele weekenden, og museumsbutikken har selvfølgelig også inspiration og skønne julegaveidéer. Se mere på Plantefarvernes hjemmeside..

NISSEBRUNCH
Søndag d. 2. december kl. 11-13

Nisselig dejlig brunch med foredrag om Formanden for Nissernes Fagforening i Vanløse og Rødovre. Bliv klogere på nissens kulturhistorie og oplev en perlerække af Heerups helårsnisser i både malerier, skraldemodeller og stenskulpturer. Pris 150 kr. inkl. brunch, foredrag og entré til museet. Billetter købes lige her eller på museet inden 25. november.

CAFÉ H: LOUIS ARMSTRONG
Tirsdag d. 15. januar kl. 19-21

Musikforedrag ved fortæller og bassist Jens Sølund, og trompetist Henrik Bolberg. Louis Armstrong fik enorm betydning for en hel musikgenre, og mange af hans sange er kendt og elskede verden over. Vi dykker ned i den legendariske jazzmusikers rejse fra de fattige kvarterer i New Orleans til de bonede gulve. Pris 80 kr. inkl. vin og snack. Billetter købes lige her eller på museet inden 9. januar.

Download vores arrangementsfolder i pdf form nederst på denne side..