Kvinde og nisse

Kvinde og nisse. Olie på masonit Kvinde og nisse. Olie på masonit Heerup Museum

Heerup brugte gerne dyr eller forskellige roller til at spejle menneskelige følelser og situationer. Det lille maleri Kvinden og nissen fra Heerup Museums samling kan både ses som et billede på en følelse, vi alle kender og som et minde om en konkret oplevelse. Den lille bevægelse, nissen eller Heerup gør med hånden, er under alle omstændigheder sigende. 

Nissen har briller som Heerup og kvinden med det mørke hår gentages ofte i Heerups værker fra midt 1950'erne og frem. Det var på den tid, Heerup mødte den mørke jødiske Marion, som senere blev hans anden kone. 

Heerup brugte nissen som en rolle han kunne bruge i sine fortællinger ikke mindst om sig selv. Han fortalte beredvilligt at han var "Formand for nissernes fagforening i Rødovre og Vanløse". Mange kan fortælle, hvordan Heerup til festlige lejligheder tog nissehuen på og evt. gav en lille melodi på fløjten. Nissen var for Heerup et væsen som forbandt virkeligheden og hverdagen med det åndelige og skjulte. Han hentede sin inspiration i de gamle fortællinger om gårdbonissen, som ikke er at forveksle med julemanden eller de ufarlige og søde nisser vi ser i forretninger og på film idag. Heerups nisser var nærværende i hans have og atelier hele året rundt. De symboliserede blandt andet inspiration og fantasi og var derfor forbundet med det kunstneriske arbejde.